Peter-stoof-modelbouw.jouwweb.nl
Home » Artikelen » Bouw een huis van balsa-foam

Bouw een huis van balsa-foam


De bouw van een huis met Balsa-foam.

 

In dit artikel kan je lezen hoe een huis te maken van kunststof foam.
Kunststof foam is ook wel bekend als Jiffy-foam of Balsa-foam.
Dit foam is zeer poreus en zeer goed te bewerken met een vijl, schuurpapier of kraspen.
Gebruik wel altijd een stofkapje als je gaat schuren.

 
Aan de hand van foto's en of tekeningen kom je met een ontwerp. Het huis waarvoor ik hier heb gekozen is een huis uit de Verlinden catalogus. Als je goed kijkt zie je dat hij in spiegelbeeld is gemaakt. Eerst begin je met ruwweg de omtrek en de buiten maten op een stuk foam af te tekenen. Daarna zaag je de delen ruwweg uit en maakt de muren haaks en pas aan elkaar.


 

Nu begin je met de structuur aan te brengen d.m.v. een cilinderfrees. Op foto een is goed te zien wat de structuur is en wat weg gefreesd moet worden. Dit doe je door je muur onder een frees door te halen als deze vlak ligt op het werkblad van een kolom boormachine. De frees snel laten draaien en je muur langs de randen weg frezen. Hierna maak je de randen recht d.m.v. een vijl. Het in frezen doe je ongeveer tussen de 0,5 en 1 mm diep. Als je alle muren hebt behandeld dan ga je de ramen en deuren er uit halen. Dit doe je met een gewone ijzer boor van 3 mm . Boor een gat in het raam en frees dan met je boor de omtrek van je raam of deur uit. Vijl en schuur daarna alles op maat. De vensterbanken en trap zijn opgebouwd uit strippen foam die je op maat maakt waar je ze wil hebben. Veel meten is zeker weten....

Nadat je alle muren voorzien hebt van structuur werk, (pleisterwerk), en de ramen en deuren zitten er in dan kan je beginnen met het steen motief er in aan te brengen. Je begint aan een vlakke haakse kant met de horizontale lijnen eerst aan te brengen. Dit kan je met een liniaal of blokhaak als begeleiding doen en je lijnen kras je er met een scherpe kraspen in.  Een keer een kras er in zetten, dat is meer als zat. Zo doe je de hele muur waar je je stenen wil laten uitkomen. Nu haal je er ligt een staalborstel over heen, in een horizontale beweging, om de groeven beter zichtbaar te maken. Als je dit gedaan hebt ga je beginnen met de vertikale groeven er in te krassen. Als alles gereed is haal je er weer ligt een staalborstel overheen, nu in een vertikale beweging. Om foutjes die je maakt als je b.v. uitschiet te camoufleren kan je b.v. een kogel inslag maken door die er in te krassen. Dit huis is aardig onder vuur genomen, om het maar zo te zeggen...
Ook als je de muren op bouwt moet je er aan denken om ook de kopse kant van stenen te voorzien. Denk hierbij ook aan dat je de stenen om en om krast als ze op de hoek liggen. Hieronder zie je dat de middelste muur aan de linkerkant aan de kopse kant is voorzien van stenen.
Nu is het tijd om schade aan de muren aan te brengen, kogel inslag, los pleisterwerk, scheuren enz en vergeet ook de bovenkant van de muren niet om hier de stenen in te krassen.
Als je helemaal klaar ben met je muur kan je er nog een keer een staalborstel overheen halen in vertikale bewegingen, over de hele muur inclusief het pleisterwerk om meer ruwheid en structuur aan te brengen.
Hierna kan je beginnen met de deuren, ramen en kozijnen te maken van b.v. balsa hout en die te plaatsen.

De stoep en de weg kan je dus ook op deze manier maken. (krassen)

Als je dan eindelijk zover ben zet je het huis in elkaar en lijm je de delen samen met b.v. epoxylijm. Controleer daarna als alles droog is hoe het huis er uitziet en vul naden en kieren met plamuur en/of gips.  Afwerken met een vijl of fijn schuurpapier. Spuit daarna alles goed in de grondverf. Als je b.v. grijs neemt dan heb je gelijk al een goede kleur voor het cement tussen de stenen.

Als je huis droog is begint het uiteindelijke verven/spuiten van je huis. Op de foto's is een voorbeeld te zien hoe ik mijn huis geverfd heb, je kan hierbij natuurlijk je eigen weg volgen. Ik ben begonnen met het drybrushen, humbrol 70, voor de rode stenen. Het grijze cement blijft goed zichtbaar. De grijze kleur van het pleisterwerk is gedaan met een basis van humbrol 106 en daarna veel drybrushen totdat je een goed resultaat haalt naar je eigen wensen. Het afwerken van je huis moet je dus vanaf hier zelf invullen.

 Het huis is gereed, vergeet o.a. niet de details van een huis zoals de regenpijp, glas enz, enz...
Je kan dit invullen zoals je zelf wilt. Let ook op de stenen, hier en daar wat kleur in brengen d.m.v. wat gekleurde stenen.

Voor meer foto's van de bouw en het diorama, klik hier.

Ik hoop dat dit zo een beetje duidelijk is. Mocht je nog vragen hebben neem dan contact op via de mail.

Met vriendelijke groeten,

Peter.

Maak een Gratis Website met JouwWeb